Ved OL i Tokyo var det Danmark, der vandt guld i herrernes Madison, men hvad går Madison egentligt ud på? Lær alt om disciplinen i denne explainer-artikel.
Banecykling er en sportsgren med store traditioner. Timerekorden har dannet rammen om store rivaliseringer, flotte film og mange fremragende fortællinger. I nyere tid har holdforfølgelsen for alvor også fundet vej ind på de danske medier med det danske banelandsholds store præstationer.
Men for mange er Madison den store disciplin inden for banecykling. På dansk bliver disciplinen ofte bare kaldet parløb, men egentligt hedder det Madison. Navnet stammer fra den legendariske arena, Madison Square Garden, hvor disciplinen første gang blev afholdt.
Disciplinen går i alt sin enkelthed ud på at to ryttere kører sammen på et hold. På skift kører de omgange på den ovale cykelbane. Når en rytter skal bytte plads med sin makker, tager de fat i hinandens hænder og skubber den nye rytter frem i et slynggreb.
Ved hver femte kilometer er der en indlagt pointspurt, hvor der kan hentes 5-3-2-1 point til de fire bedste. Der er dog også muligheden for at en rytter eller flere kan indhente hovedfeltet - altså tage en omgang på resten af feltet.
Vinderen af disciplinen er det par, der har kørt længst på cykelbanen. Har de kørt lige langt, fokuseres der på hvor mange point, de har hentet undervejs i de forskellige spurter.
Parløb er en disciplin, hvor taktik kan være en væsentlig del af resultatet, ligesom gode ben og en hurtig spurt er en hjælp.
Ved OL i Tokyo var det danske Lasse Norman Leth og Michael Mørkøv, der vandt OL-guld.
Kommentarer
Ingen kommentarer endnu. Vær den første til at kommentere!